Sedumdaken, bekend om hun robuuste en veerkrachtige natuur, zijn een innovatieve oplossing voor stedelijke gebieden die steeds vaker te maken krijgen met hevige regenval. Bij cdum hebben we uitgebreide ervaring met het implementeren van sedumdaken die niet alleen esthetisch aangenaam zijn, maar ook buitengewoon functioneel in het omgaan met extreme weersomstandigheden. Lees in dit artikel meer over de reactie van sedumdaken op hevige regenval.

Wat zijn sedumdaken

Sedumdaken zijn groene daken die voornamelijk beplant zijn met sedum, een soort vetplant. Ze combineren esthetische waarde met diverse functionele voordelen, zoals isolatie, waterbeheer en, inderdaad, geluidsisolatie. Nog meer weten over deze sedumdaken? Lees ons diepgaander artikel over wat sedumdaken zijn.

Absorptie en vertraging van regenwater

Een van de meest opmerkelijke eigenschappen van sedumdaken is hun vermogen om regenwater te absorberen en te vertragen. Tijdens hevige regenval fungeren deze groene daken als een spons, waarbij ze een aanzienlijke hoeveelheid water opnemen. Dit vermindert de druk op rioleringssystemen en verlaagt het risico op overstromingen, een aspect waar cdum bijzondere aandacht aan besteedt bij het ontwerpen van sedumdaken.

Langzame afgifte van water

Na de absorptie komt het water geleidelijk vrij uit het sedumdak, vaak over een periode van enkele uren tot dagen. Dit langzame afgifteproces helpt bij het reguleren van de waterstroom naar de riolering en waterwegen, waardoor piekbelastingen worden voorkomen die kunnen leiden tot overstromingen.

Versterking van het dak

Sedumdaken zijn niet alleen goed in het beheren van regenwater, maar ze bieden ook extra bescherming voor het dak zelf. De planten en het substraat vormen een barrière tegen watererosie en schade door neerslag, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het dak. cdum zorgt ervoor dat elk sedumdak is ontworpen om deze bescherming te maximaliseren.

Onderhoud na regenval

Ondanks hun veerkracht vereisen sedumdaken enige zorg na hevige regenval. cdum biedt uitgebreide onderhoudsdiensten om ervoor te zorgen dat de afvoersystemen vrij zijn van blokkades en dat het dak zijn optimale prestaties behoudt.

Conclusie

Sedumdaken zijn een uitstekende keuze voor gebieden die gevoelig zijn voor hevige regenval. Ze bieden niet alleen een natuurlijke waterbuffer, maar versterken ook de structuur van het dak en dragen bij aan een duurzame watercyclus. Met de expertise van cdum kunnen gebouweigenaren vertrouwen op een dak dat is voorbereid op de uitdagingen van het weer. Meer lezen over de biodiversiteit in sedumdaken? Lees meer over de verschillende plantensoorten op sedumdaken. Of lees meer over het effect van sedumdaken op daken.

Vragen, opmerkingen of hulp nodig over de reactie van sedumdaken op hevige regelval? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij maken uw dak groen.

Vraag eenvoudig en vrijblijvend een offerte aan binnen vijf minuten.

Nog meer weten? Lees verder.